Sunday, August 26, 2012

2012 : XPDC TRANS INAS 2012 (6-11 APRIL 2012)


Pada 6 hingga 11 April yang lepas, SRC telah menganjurkan XPDC TRANS INAS 2012 yang bertempat di Selama,Perak. Ekspedisi ini telah disertai oleh 20 orang ahli SRC iaitu tiga peserta perempuan dan selebihnya adalah peserta lelaki dan seorang alumni iaitu Saudara Ikhwan Hafiz(wark). Ekspedisi ini telah dijalankan pada cuti semester yang lepas. Tahniah diucapkan kepada pengarah program iaitu Cik Nurkhaledah binti Othman. Ketua ekspedisi bagi program ini ialah Saudara Aizzuddin.. Walapun terdapat beberapa masalah seperti ketibaan kereta api yang lewat dari masa yang sepatutnya, para peserta yang injured, night walk, pacat yang menyebabkan ramai peserta mental, namun semua peserta berjaya mendaki dan turun dengan selamat. Jutaan terima kasih juga diucapkan kepada Saudari Sharida Johari @ari  iaitu alumni SRC kerana menaja makan malam para peserta setelah mereka turun. Tidak lupa, terima kasih kepada guide yang sangat sporting iaitu Abg Mali kerana melayan kerenah peserta. Tahniah sekali lagi kepada semua peserta yang menjayakan ekspedisi kali ini.  Berikut ialah tentatif sepanjang program berlangsung :


sebelum bertolak

6 April 2012 (Jumaat)


1500 : para peserta berkumpul di Perhentian bas FAB. Taklimat dari ketua ekspedisi. Bacaan doa oleh ahli baru SRC. Bertolak ke KL Sentral.

2130 : tiba di KL Sentral. Solat dan makan. Tengah makan ada alumni SRC datang. (John Calavera, Ajis, Khalid). Kereta api sepatutnya  pada jam 11.00 namun jam 1 baru sampai. Pukul dua baru bertolak dari KL Sentral. (Aktiviti wajib budak-budak SRC dalam train ialah main UNO)

7 April 2012(Sabtu)

0800 : tiba di Stesen Kereta Api Taiping (sepatutnya dijangka tiba adalah pada jam 5a.m). Jalan kaki untuk ke Terminal Bas Taiping untuk ke Selama.
0830 : tiba di terminal bas Taiping. Tpara peserta tukar pakaian dan sarapan sementara menunggu bas “loncat”.
0940 : Menaiki bas untuk ke Selama.
1040 : Tiba di Pekan Selama. Jumpa guide iaitu Abg Mali.
1100 : 4x4 sampai. Peserta lelaki angkat haversack dan meneruskan perjalanan ke Empangan Sungai Seputeh. Disebabkan kelewatan kereta api, pengarah terpaksa ubah tentative. Makanan tengah hari dibeli di warung berdekatan.
1147 : tiba di Empangan Sungai Seputih. Makan tengah hari sebelum memulakan pendakian. Warming up dan memulakan pendakian ke Kem Samar Gagak. Di awal perjalanan,peserta melalui kawasan kebun pisang. Setelah lebih kurang setengah jam, para peserta mula  diganggu oleh pacat. Trek tidak jelas dan dipenuhi lalang. Menurut guide, Trans Inas sudah dua tahun tidak dilalui.
1430 : Tiba di Sungai Samar Gagak. Rehat. Bergambar dan sesi membuang pacat. Setelah 10minit, perjalanan diteruskan semula untuk ke Kem Samar Gagak.
1815 : Tiba di Kem Samar Gagak. Pasang fly dan khemah. Kem tersebut dipenuhi pacat yang sangat 
banyak. Peserta solat dan mula memasak. tiba di stesen kereta api taiping


dalam bas loncat warming up sebelum memulakan pendakian


rehat


8 April 2012

0600 : Bangun tidur, solat dan mula masak sarapan.
0900 : Warming up dan taklimat ringkas oleh guide sebelum start trekking. Perjalanan ke kem seterusnya iaitu Kem Gempak Kijang. Halangan yang dilalui oleh peserta ialah trek menurun sejauh 100meter dan bercerun 85 darjah. Selain itu, peserta terpaksa mengharungi trek berbatu besar sepanjang sungai dan river crossing sebanyak 7-8 kali.
1430 : makan tengah hari di Sg Samar Gagak. Cuaca panas terik.
1830 : Tiba di Kem Gempak Kijang. Pasang fly da mendirikan khemah. Kem dipenuhi dengan pokok-pokok tumbang dan pacat.
2000 : Mula memasak dan makan malam.


9 April 2012


0600 : Bangun tidur, solat dan mula masak sarapan

0900 : Warming up dan taklimat oleh ketua ekspedisi. Memulakan pendakian ke Puncak Gunung Titiwangsa
1000 : Trek tidak jelas dan mencanak. Tiada waterpoint sepanjang perjalanan. Trek juga dipenuhi dengan lumput dan peserta dapat melihat tapak kaki gajah sepanjang perjalanan.
1430 : Tiba di Puncak Gunung Titiwangsa. Masak tengah hari. Makan dan sesi bergambar.
15.30 : memulakan pendakian ke Gunung Inas. Trek dipenuhi dengan selut dan duri. Trek juga merupakan laluan gajah dan harimau. Tapak harimau dan kawasan harimau berehat juga kelihatan. Para peserta harus melalui tiga puncak untuk sampai ke Puncak Gunung Inas. Hujan renyai-renyai menyebabkan trek bertambah licin dan perkara biasa bila ada peserta yang jatuh ke dalam lumpur atau kaki tenggelam di dalam lumpur.

1900 : Tiba di Puncak Gunung Inas. Tergambar keceriaan pada wajah para peserta terutamanya peserta yang dibelakang. Suhu pada ketika itu ialah 14 degree celcius. Mula memasang fly dan khemah. Keaadan kem sangat kotor. Terdapat banyak sampah seperti plastic, tin makanan dan botol sedikit mencacatkan pemandangan.  Peserta agak kecewa dan masing-masing meluahkan rasa kesal.
2100 : Masak dan makan malam. Peserta ambil kesempatan berborak. Guide turut join. Pukul satu baru semua peserta masuk tidur.


bergambar di puncak


10 April 2012


0600 : Bangun tidur, solat dan mula masak sarapan
0900 : Sesi bergambar bersama guide dan ahli kumpulan. Warming up dan taklimat oleh ketua ekspedisi. Memulakan perjalan turun ke Kem Sg Lawin. 30 minit perjalanan. Trek sangat licin dan mencabar ketahanan para peserta. Hujan mula turun dan menyebabkan trek bertambah licin.
1330 : Kumpulan pertama tiba di Kem Sg Lawin. Mula memasak sementara menunggu kumpulan belakang. Hujan rintik-rintik. Setelah satu jam, kelihatan kumpulan belakang tiba.
1530 : memulakan perjalanan ke Taman Rekreasi Lawin. Peserta terpaksa melalui trek balak yang landai tapi penuh dengan pacat. Banyak kawasan tanah runtuh kelihatan dan peserta perlu meniti kayu balak yang licin.
1900 : Tiba di Sungai Lawin. Sungai yang pada asalnya tidak laju menjadi deras disebabkan hujan lebat. Peserta terpaksa berhenti sementara Abg Mali memikirkan alternative lain untuk melintasi sungai. Selepas setengah jam, Abg Mali tebang pokok untuk membolehkan peserta melepasi sungai dengan selamat kerana air sungai pada masa itu sangat deras. Abg Mali cross sungai beberapa kali untuk membawa haversack peserta perempuan. Selepas satu jam, kesemua peserta berjaya menyeberangi sungai dengan selamat. Abg Mali memberi sedikit taklimat tentang perjalanan seterusnya. Peserta dinasihatkan supaya bergerak laju dan tidak berpecah.
2200 : Peserta tiba di Taman Rekreasi Lawin. Makan malam pada malam itu ditaja sepenuhnya oleh ari.

11 APRIL 2012

0600 : bersiap sedia untuk berangkat pulang. Dari Taman Rekreasi Lawin, peserta berjalan kaki menuju ke jalan utama dan perlu menaiki bas untuk ke Lenggong sebelum ke Stesen Kereta Api Kuala Kangsar. Dari Lawin, perjalanan mengambil masa sejam setengah untuk tiba di Lenggong. Dari Terminal bas Lenggong, peserta mengambil bas lain untuk ke Kuala Kangsar. Dari Lenggong ke Kuala Kangsar mengambil masa selamasatu jam. Tiba di Kuala Kangsar, makan tengah hari dan berjalan kaki menuju ke Stesen Kereta Api K.Kangsar.

1400 : sementara menunggu ketibaan kereta api, sesetengah peserta mengambil kesempatan bersiar-siar di Bandar K.Kangsar.

1700 : kereta api tiba. Meneruskan perjalanan ke KL Sentral. Aktiviti wajib,main kad.

2100 : Tiba di KL Sentral. Menaiki bas bergerak pulang ke UTM
 

12 APRIL 2012

0400 : Tiba di Perhentian Bas FAB.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails