Sunday, January 23, 2011

2011 - EPIC RIDE 2010/2011 (27 dec 2010-4 jan 2011) – Cameron - FRIM-lubuk petai-PCP- BROGA

facebook
1st day..memasing hapy jer muke..=D
taman bunge filem industan

gaung pertame y kami tempuh selepas menerima sedikit kejutan..@_@

sungai y terpakse kami harungi~

jumpe tok baten, pakcik cap

tanah rata

ladang teh boh

cap bersame adek adek~~

berehat kat tepi tasek FRIM

menunggu prog new year...

brader2 FRIM y menemani kami sambut new year

bersame alumni di lubuk tupai

berkelah kat PCP

Broga Broga

nak balik nak balik!!!

broga in memory~

facebook=photos 

EPIC RIDE 2010/2011 (27 dec 2010-4 jan 2011) – Cameron - FRIM-lubuk petai-PCP- BROGA
27 dec 2010

    Pada 27 dis 2010 hingga 4 jan 2011 yang lalu, hero2 SRC telah menawan cameron, FRIM, PCP, n Broga bersame2 beskal masing2...expidisi ini sangat2 menarik dan membuatkanramai orang cemburu dan hasad dengki...hahhahahah


Rider:
-  fahmie - cap - wawan - hisyam -
Bersame2 teva, wark, din J, alumni SRC , brader FRIM n owang2 asli..hehhehehhe

8.30 a.m
fahmie pergi amik Capt kat Sri Putri.dengan JLC yang sangat laju.

9.10 a.m
Capt sampai UTM…bersama-sama kemas barang yang perlu dibawa.

11.00 a.m
Start masukkan barang kat kete..4 biji beskal..macam x muat..last2 muat gak,yang paling stail..
basikal Nexus menjadi tontonan orang ramai coz terparking kat belakang..
capt ngan fahmie cakap“ape barang Nexus menjadi tontonan..letak la Orbea ke..GTS ke..haha“

1.00 p.m
G kedai makan kat mak jah café kat alumni UTM..agak grand gak..ingatkan mahal..harga standart je..hu2. Pulangkan MMC yus coz amek gambar epic dorang y lepas..naseb baik tgok gambar, kalu x, memang dah sesat teruk kitorang..hahhahaha
Kenyang...!!

1.30 p.m
bermulalah episod baru..thanks kat perot yang kenyang..syam ngn capt tertido kat dalam kete ngan lena..

3.45p.m
stop jap kat hentian*...nak solat jap..tapi pondok full..ade apek tue pakai selipar kat pondok uh selambe je..
xgheti nak tafsir sign board ape..harap pakai kete besar..

4.00p.m
R&R Ayer Keroh..solat..rest..merenung mase depan selepas mengalami sedikit kejutan.. namun pejalanan tetap diteruskan..
Jmp wawan ngn MBN 8305..(merah..mantap..bergaya)..wawan x yakin ngn keupayaan kete ralley capt..
x lame..tali minyak moto wawan ad prb..hahah...amik ko ubat..xpasal2 fahmie jadi pomen terjun..waan dah mental dah..
nak cancel prog pon ad..nak amik cepai lah nak balik lar,keanak-anakn sungguh,hahhahhaha..fahmie cube membaiki labu sat… baru hari 1st masing2 dah mental..syukur ke atasNya semua selamat..

5.00pm
Moto mcam dah ok, pejalanan diteruskan ,ingat nak cari bengke moto n kete kat seremban….tup2 gerak sampai shah alm..hahhaha


5.45pm
isi minyak kat sermban..

07.07pm
sampai kat shah alam..terbabas g kuil..ha2
x lame sampai uma Yat..makan nata de coco sambil tengok discovery tv1..amik GPS..xd batery..tanye pengalaman..
malm sikit..lepak ngan Najib n Yat kat warung...fahmie blajo gune GPS dari Najib..GPS dah macam nset motorola zaman purba..ha2
nasib bek berguna..tyme nak bayo..ajib hulur rm50...huh..rugi xorder yang mewah2..mule2 nak jugak order mahar tapi xmau ambil risiko kne byar sendiri..order biase2 jer..hahhahahahh

0930pm
gerak dari uma Yat,sampai tol rawang..Yat tepon..kamera fahmie tertinggal kat uma yat..fahmie g amik naek moto,tanye akak tol mane u-turn…terkejut beruk dia dah mcam kene sergah..seram gak keje tol gate ni memlam,hehe..then, angkat moto lepas divider untuk wat u-turn..hahhahah
yang laen tunggu kat tepi highway dengan kete ralley milik capt..xlame ad budak2 moto wat stunt..kecik2 lagi kot..
dah wat gaye superman..masuk gear pakai tangan kot..hebat gilerr..kufur nikmat tol..adik2 jangan wat
camni kat uma..hu2

1130pm
sampai exit sungai Tralak,fahmie g cari minyak..wawan kate takut minyak habis karang..dah kena tolak pulak nanti..
lepak jap kat sini around 5 minit..pejalanan diteruskan bile minyak moto dah penuh..

1155pm
R&R Tapah,bermalam kat sini,ngeteh jap,dok borak2,wan ngan capt dok bual pasal pengalaman dok kat dalam hutan..mental sana sini..
banyak gile citer,macam dah mmg asal gua..haha..syam ngan fahie layankan je lah..agak menarik gak..wawan dah macam pengelipurlara..
karam wa wanlia...haha..plan nak tdo pondok wakaf..capt nak tido surau(tapi takut kne halau je)..bile tengok tade signboard dilarang tido..ape lagi..perigi mencari timba..ape lagi..bersedia melabuhkan badan masing2 kat rumahNya..kesian fahmie
dok kat dalam kete..jage barang..tyme nie lah sume pikir.."nasib bek Nexus yang kat luar..ha3"
Alhamdulillah..cobaan hari pertama masih lagi kami gagh menghadapai...

.....0130am
Lene~~
28 dec 2010

0550am
bangun dengan cepat tanpa susah payah dikejut..solat suboh berjemaah..amik angin jap..

0630am
meneruskan perjalanan ke Tapah..capt still lagi drive..n fahmie rider..isi minyak kat r&r Tapah nieh..cube gak tengok2 port yang
boleh dijadikan background bergambar mnjadi bukti kami smp sni..sgnboard pon tade...hampa..kesian..

0755am
sampai pekan Ringlet..stop kat petronas..ingat nak isi minyak moto..tapi fahmie kate nak isi kat Brinchang..jalan nak ke sini mmg terbaek..dah macam citer initial D(wawan yang cakap)hu2..nasib bek capt bawak kete ralley..dapat ferrari ke lamborgini..
mmg laju lah naek ke atas..hu2..sepanjang perjalanan..wawan dah macam DJ radio...bercerita memanjang..pasal moto uhh..
loisir..hu2

0815am
sampai Tanah Rata..jalan mmg cerung n banyak selekoh..name je tanah rata..huh..!
altitude kat sini 921m..terasa dah angin sejuk kat sini...
sini leh tahan maju..jalan masuk je yang cam celaka..maklom la..kawasan pelancongan..

0830am
sampai Brinchang..g wat report kat balai polis Cameron..dengan signal xhdup..cukai x tampal..plate number pecah..
selamba je masuk..mmg brother2..!
malangnye xle parking kat dalam kawasan balai..kat depan pon xle..ade pasar malam katenye..parking berbayar bunyinye
cam menarik, tapi cam agk sunyi..plan nak parking kat depan masjid..
preparation sume wat kat depan balai..pasang beskal..packing barang..sume lah..fahmie terjumpe awek lame dia tapi tersipu2 coz suar ketat,kakakkakaka…..

1030am
sampai depan masjid..depan masjid ad balai bomba..senang sikit kalo ad emergency..hu2
fahmie gode2 GPS uh..(nampak stail cam tahu gune)hu2..
wawan segan nak mintak plastic bag dari akak yang jual kueh kat sini..harap muke perasan hensem..
capt g mintak..elok je akak 2 bagi..

1050am
bergerak menuju ke arah kg Raja...dalam pejalanan banyak gak amik pic kat kawasan yang menarik

1120am
sampai Terikap..downhill lame gak tadi..agak masyukk,semua orang pandang…bangge gak lar macam mat salleh ber sawo matang derrr…hahhaha..best layan corner DH,tapi kami nak offroad...!

1134am
sampai ke simpang Kuala Terla..berhenti jap...macam dah agak jaoh downhill..takut terlepas je..
wawan g usha signboard..kami terlepas kire20- 30m dari simpang ke kg Terisu

1140am
start balik kat persimpangn kg Terisu masuk agak dalam gak

1150am
lepak kat jambatan kayu..sungai cam hampeh..kotor..amik pic..wawan jatuhkan sume beskal yang diparking dengan elok..huh..!
fahmie set koordinate..kot2 kalo salah jalan..

1200pm
fahmie konfomkan jalan yang diambil tepat..yeah..10 mnt gak nak konfomkan..maklom la..
amatur lagi nak gume GPS uhh..hu2..meneruskan perjalanan..amic pic kat ladang pokok bunge daisy..
kaler kuning cam squad malaysia lak..hu2

1220pm
jmp orang kg, pakai kasut same mcam cap, getah kegemaran, mak belikan same kot..biar x gadoh2..hhahahaha...tanye la mereka..jaoh lagi kot kg terisu..dalam 30mnt lagi..xkesah kot..mari kite Downhill..!!
jalan tar lagi

1230pm
sek keb Terisu..tak lepaskan kesempatan amik pic sebagai kenangan.. hisyam melompat2 layan DH …fahmi panggil n bg nasehat `kurangkan risiko kemalangan` sayang adek lar katekan..muahhhahahhahahaha

1240pm
syam lepak..tolak beskal gak kekadang..ish2..jalan dah simen dah..menuju ke kg Rening..

1255-1256 pm
Byak down hill kat cni..mule2 jalan baik lyan selekoh….pergghh…best giler down hill…bunyi brek beskal sahut menyahut, meriah giler..rindu she saat tuh,hahhaha….memasing focus ngan DH dorang….
banyk tragedi berlaku..syam jatuh dlu..2 kali..drift baiiekk punye..(capt yang cakap)..cool gilerr!!..tapi sayang tergolek,x lame fahmie tergolek gak wan plak slow motion jatuh atas fahmie..siap sempat amik pic tyme position jatuh lagi..

0125pm
position..fahmie lead..wawan..syam..capt..
syam jatuh dlu..capt tggu syam,..wawan ngan fahmie dah agak jaoh kat depan..dowang pon tergolek gak..
syam ngan capt cube nak kejo..tak dengar plak fahmie jerit slow...bile perasan..sume dah terlambat..tekan2 brek memang xdapat slow rr….silap2 leh tergolek….
ade lubang beso menunggu nun di bawah sane..cukup la setakat sekor lembu yang dah nak di korbankan masuk dalam lubang uhh..
syam termasuk dalam..sempat melompat..capt plak hampir melanggar syam..fahmie ngan wawan tergamam tengok dari atas..
rehat jap..kalo salah masuk lobang uhh..terus ke gaung uhh..mmg agak bersyukur lar mase nieh..untung tade pape..
jalan depan sikit..masyaAllah..gaung sebesar alam..tinggi dah macam bangunan 4 tingkat,,tanah runtuh..jalan dah terputus kat sini..
dalam hati ad gak nak patah balik..tapi dah alang2 jaoh kot..nasib bek syam tegolek tadi..kalo x..
empat empat berlipat kat dalam gaung uhh..! pas beskal kat gaung nieh..amik banyak mase gak..ad la plak owang asli lalu..
kami tanye jalan ke kg Rening..die jawab.."kalo saye gtau t korang pikir saya tipu plak..korang tengok la sendiri"..gitu lak jawabnye..cett~~ tapi rase itu jawapan y terbaek kot..=D kami bergambar sat, tapi dalam hati wawan `bangang sungguh dak2 nie, tyme kritikal camni pon sempat lg amek gambar`..then
lepas gak gaung nieh,,Alhamdulillah..

0240pm
jalan ad banyak pokok tumbang..kene la pikul beskal uhh..rehat jap..makan nasi berlauk megi.. nie la makanan paling sedap kat dunia bile didalam hutan..nyamuk xnak banyak giler lak..syam buat unggun api, fahmie dah mantel dah ngan nyamuk..capt slumber jer, tpi dalam hati, menyumpah xabez…..Jumpe pokok keladi sebesar alam, tumpang berteduh…hujan renyai-renyai..

0325pm
start balik berjalan dan mengayuh..dalam 15 mnt..terlepas simpang ke jambatan merentas sungai,simpang tu dah xnmpak dah, dah xder orang lalu situ dah…tu y terlepas tuh..
Tak  tahu kat mane..sekarang kiri dan
kanan ad sungai..sungai nie bertemu kat depan..mmg konfom terlepas..tyme nie lah position kami xd dalam peta..peta y ditangan separuh je,hahaha …GPS lak bagi koordinate je..owang yang sebelum nie cakap..jalan mmg clear gile..mmg tade sesat..2 yang kami rilek je bawak
peta separuh.hahhahhahahha=D

0400pm
jmp pondok orang asli..malangnye da takde orang..fahmie nagn capt g tengok2 jalan berdekatan

0420pm
jalan makin kecik..mmg konfom salah..patah balik

0430pm
syam jmpe jambatan yang dicari2..jambatan patah_N04°30.417'_E101°37.167'_altitude 476m.tapi dah runtuh jambatan uh..air deras lagi..
rehat jap..kaki capt kene penyengat..
ikhtiar cane nak merentas sungai..capt berenang g seberang..ikat tali..syam pas beskal dari tepi ke tebing..wawan dari tebing ke tengah..
fahmie dari tengah ke seberang dengan beskat y terikat..capt tunggu kat sane sambil menarik tali..air paras dagu kot...kalo hanyut..depan sikit ad jeram..
mmg jadi makanan ikan la jawabnye..fahmie hampir hanyut bersame beskal..

0545pm
Alhamdulillah,kami bernaseb baik coz aras air sungai itu sedang menurun..semua orang dan barang barang selamat menyeberangi..solat kat sini..hari dah agak lewat..

0615pm
jalan kat sini dah macam xpena gune dah..maybe sebeb jambatan dah roboh..mesti orang asli gune pot laen merentas sungai..
think positif je la jalan kat depan lepas semak sikit nieh clear..tapi..harapan tinggal harapan..pokok tumbang banyak gile..tanah runtuh lagi..
kalo gaung yang pertama tadi banyak fikir risiko..kali nie dh x pkir..redah je..masing2 dah penat,tiade lg kerjesame, memasing dah tarik muke masam mencuke…tapi wawan still ceria menampakkan GG,hahhahaha…hari pon lewat..
beskal yang tunggang kami..bukan sebaliknya..kalo ikot GPS..lagi 1km lebih baru sampai..(kg Rening) perjalan agak laju untuk berjalan sejauh mungkin sementare jalan masih kelihatan..

0720pm
rehat menghormati penghuni rimba n magrib..masing2 dah lepak..pakai head lamp..capt lak tertinggak head lamp kat kereta..kalo nak bermalam kat sini xle kot..
berdiri kejap je pacat dah mula berpesta..hu2..mmg kene kluar jugak malam nie..redah je..
tyme lalu lereng bukit..sekali sekale suloh ke tebing..kalo dalam jarak 1/2 kaki terpijak ke luar..gaung la jawabnye..alamatnye..
sok pagi baru kot baru yang laen tolong..hu2
sampai jambatan besi..dah lege sikit hati..jalan dah clear sikit..hati mule berase lega..capt buat sujud syukur coz dia y paling mantel,hahhahahahha

0850pm
rantai beskal fahmie putus..betulkan kejap..nasib bek tools cukup..tyme nie tgok GPS, semangkin menjauhi kg rening…kami terus jer y penting dapat keluar dari hutan..

0945pm
Alhamdulillah..sampai gak kg orang asli..KG Terakit_N04°28.641'_E101°35.439'_altitude 276m..kalo ikut plan nie kg ke-2 yang kami smpai selepas rening..
kire cut lah nie..jmp orang kg..ad budak 2 bawak parang sabit..mngerikan sungguh..ad gak lepas 2 sorang bader nieh tolong kami..
kami ingat nak kuar gak malam nieh sebab nmpak parang sabit,hahaha..tapi pakcik2 x bagi coz jalan teruk..kami citer la yang kami nie dari kg Terakit..
tanak tekejut lak pakcik tue..last orang masuk tahun lepas ad xpdc berbasikal,tyme 2 air pasang, orang asli y bantu dorang…orang asli yang jalan kaki pon tanak lau jalan
yang kami lalu coz teruk sangat..nie kami lagi la ngan angkut beskal lagi..dorang suggest kami tido kat port tangki air..
memang selesa lah..ad pagar lagi..anjing tak masuk ad bilik kawalan uhh..yeah!..tido kat dalam bilik kawalan..bentang ground..
toilet...mmg hotel 10 bintang dalam hutan lah..pak cik 2 bagi buku isi name, macam check-in hotel lak.hahhaha..nntah cane..kantoi yang kami x jmpe tok batin KG Terisu..
kalo pape jadi t kat hutan senang la dorang nak detect kami kat mane kalo tlis name..hu2
makan kat sini..solat..tido..dapatkan rehat secukupnye..segalanya hari ini,same seperti sebelumyer 70-30 sama ada hidup or mati..
memberi seribu pengajaran dan pengalaman..syukur kepada Ilahi..

29 dec 2010

0630am
bangun solat..sarap kat sini..fahmie yang masak..syukur dapat bermalam kat bilik electric nieh..thanks owang asli..
luv u all lah.

0749am
tengok map ngan GPS..tengok road ad beberapa km lagi ke pos telanuk..probnye..kene uphill dari 165m ke 1400m..yeah!!
mental2..

0840am
gerak dari bilik electric..

0845am
jmpe tok batin..ucap thanks..sempat bergambar..uma kat sini banyak da batu..xd pakai kayu hutan..tok batin je yang pakai uma kayu..
terus menuju ke luar ke kg Renglas..Melalui kg telanuk, ade skolah y agak besar, nmpk guru2 sedang dok sembang kat kanten skolah, mesti nga bercerita pasal kehidupan mereke dibandar..kesian dorang terpakse berkorban untuk anah bangse..bergambar n teruskan perjalan, selepas jambatan amik ke kanan..

0930am
jmp tok batin kg Renglas..mintak kebenaran nak tumpang lalu..penduduk kat sini ramai gak..dalam 200 orng gak la..

1007am
kg Teji_N04°26.544'_E101°39.945'..ad surau kat kg nieh...alhamdulillah..astro pon ad..tgok EPL ape..ke liga malaysia..hu2..
ade budak ramai..main benda tin yang ikat kat kayu..pas tu tolak..macam citer upin ipin..ha2…tapi bile suwoh posing amek gambar, malu2 lak..huh

1018am
jmp jambatan..air dye..mmg baiekk punye..jernih macam air mata air..deras macam air terjun..hu2
kg owang asli the best..(port mandi je la)hu2..jom terjun...!
kat sini ramai gak orang kluar masuk..ad orang asli naek ex5 baru,berkilat lagi..
tanye pasal jalan..dye suro naek highway lagi senang..hu2..ade jumpe cikgu kat cni,borak2 sat…habes moto kriss dia, dia wat moto cross..hahhahaha

1030am
disebabkan masa terhad..stop mandi, stoking fahmie dihanyutkan air satu..=(

1040am
gerak keluar..uphill je madah..semput gak

1110am
kuar highway..amik belah kanan ke arah pulai Renglit*

1125am
stop kejap

1135am
sekarang kat simpang kg sesu..nampak asap kg Mensun_N04°25.369'_E101°30.648'_altitude 691m..

1140am
jmp kawasan perumahan..pekampungn owang asli yang dah maju...pakai sistem solar kot..ad astro..HD lagi!
mesti fan music video korea..haha

1150am
singgah kedai runcit india..beli air n sedikit makanan..
nak cari masjid..tetiba tuka plan – habes XPDC berbasikal untuk hri nie, pergi berincang amek kete, n esok layan ladang the boh lak....patah balik ke perkampungan yang ad astro HD..
basuh beskal kat tepi highwany..ad punca air kat sini..tekanan air kuat lagi..mmg senang la basuh beskal..
patut la orang asli yang masuk kg ,moto sume berkilat..inilah rahsia kejayaan dorang..hu2

1240pm
capt  tumpang ex5 ke Brinchang nak amik kete bawak turun..

1257pm
capt sampai renglet naek moto..

0125pm
capt sampai brinchang naek moto..bayar kat budak uh RM 10

0158
capt sampai Renglet naek kete..

0215
capt sampai ngan kete puteh yang bergaya dan berjasa..die kate dak yang bawak moto laju giler,menyelok nyelok kat jalan pintas..bagus gak..tau lar jugak kami jlan2 short-cut kat cameron...bunyi cam best..!
punggah barang naek kereta..

0300pm
bergerak ke arah Brinchang dari tperumahan yang ad astro HD..hu2
menuju ke exit trek downhill.melintasi kg Mensoon..2mnt bergerak..terdengar bunyi tayar terhimpit..seram2!

0330pm
Renglet..xd kedai beskal..lepak jap kat ladang teh Bharat..singgah port2 menarik sbg kenangan,
ad owang amik pic beskal yang tegantung kat belakang keta capt.. market2!..solat

0515pm
Brinchang..bersiar2 untuk mencari port makan malam sambil tengok bola perlawanan final ke 2 malay vs endon..
makn kat kedai(kire lunch la)
beli beras ngan sardin..dduk masjid sambil menunggu waktu maghrib..ad plak makan free lepas solat kat masjid...terbaekk..!melantak lar kitorang..hahhahaha…alhamdulillah..

0830pm
gerak g kedai..minium je kot..tengok malaysia menang agreget 4-2..come on lah malaysia..

0945pm
jalan2 kat kedai2 sekeiling..expo..hisyam beli limau n ikan paus, capt ikan paus n payung…fahmie beli jeket kulit, kaye seh…dak wawan tgok meleleh jer..hahhahahaha

30 dec2010

1200am
ready beskal untuk esok..ready semua lahh..beskal simpan kat dalam pagar majid..selamat sikit..tidur pon lena

1221am
dah nak tido..hari hujan..nasib bek dapat berteduh kat mesjid...sejuk giler tido kat cni, baek lar kami xmerempat tepi jalan, mau xbeku bangun pepagi..hahahhaah


0600am
azan suboh berkumandang..solat n dengar tazkirah ckit..tapi macam xmasuk je coz ponat..hu2

0640am
selesai sume..cuace lak hujan renyai2..jalan lak licin nak downhill..
fahmie g tanye orang..destinasi lagi 10 km kot..hu2
nasib bek downhill

0800am
Gerak dari masjid cameron menghala ke arah Renglet..amik pic kat hotel De La Rose..

0820am
stop jap kat taman Sedia..warm up..break beskal fahmie ngan capt tak berfungsi dengan baik..lenjan je break uhh..hu2

0830am
teruskan pejalanan...stop jap untuk amik pic kat sign board cameron highland..pakcik kat sini cakap jangan langgar rumput..
kamai menjawab"baik pak cik..hmm leh tolong amikkan pic kami x??"..nasib baik pakcik sporting..he2
kat sini kalo benafas dah kuar wap air..macam citer korea gitu, stail der..hahhahhaha.. downhill cikit..capt tertinggal kat belakang..
fahmie patah balik..wawan ngn syam tunggu..agak lame gak arr..sume patah balik cari capt..

0845am
tayar beskal capt bocor..xdapat wat pape coz x bawak adaptor...ader brader beskal lalu, tapi dorang pon xdapat tolong..

0915am
syam tolak beskal capt patah balik berinchang(mentang2 syam junior)..+turunkan kereta ngn moto kat kawasan exit trek(pos mensun)...
yang len teruskan perjalanan..

0925am
sampai simpang masku TNB..ade gambar BOH..

0935am
naek bukit macam sial..celake penat..

1000am
sampai desa kayangan Shuen..capt tanye uncle pasal jalan kat kawasan nieh..hanjing ade dalam 20 ekor kerumun capt..
ade sekor kaler puteh bulu mengembang..besar gampang..bile senyum nampak taring..rapat gile ngan capt..hensem sangat ke capt
sampai hanjing pon tertarik..haha
Estet_30dec_1000am_N04°26.912'_E101°25.092'_1364m


1005am
sampai page & BOH

1010am
sampai kilang BOH..tempat bergambar..rehat amik pic..setin brek*..lawat kilang..berak lame gile fahmie..

1035am
tak jadi naek atas view point coz kabus tebal..terus gerak turun

1045am
best giler DH, kanan kiri pokok teh y mekar ditaman…mcam kat obersea lar pulak,sweet giler berkayuh,romantic pon ader..hhahahahha…sibuk wat video capt jatuh..he2..sasndal putus..jalan terhincut2..padan muke koya sangat bajet terer..
terus gerak..tapi kat depan ade lori..jalan slow2..10 minit gak..damn..potong stim tol..
sekali dapat potong lori..ride laju gile babi..stim sial..

1100am
OK..stop dah..kami sesat..sekain..ma aih..mai GPS cari lobang2..jumpe KG orag asli..rehat jap makan roti..

1130am
redah hutan..angkat beskal..susur sungai cetek je..tapi air sungai deras gile..basikal Orbea ngan Nexus hampir hanyut..
nasib bek GTS ok..ha2..len kali pakai la GTS..berat....haha..pikul beskal naek gaung..babeng berat nak mampus..

1200pm
jumpe kambing cute~ sampai kat kgTengan_N04°26.447'_E101°29.693'_1364m..agak* aneh..tapi terus gerak..nmpak mat salleh n family degan 4wheel y kami nmpak kat kilang the tdi..cett~~

1215pm
Fahmie jatuh teruk..rest jap..jalan cerun..mmg cun..best giler..!
jalan simen berlumut..licin gile..

1225pm
fahmie jatuh lagi, cek GPS camera semua elok..brek beskal Orbea g makan jajan..haha

1239pm
sambung perjalanan.

1245pm
sampai kuala boh_N04°26.912'_E101°29.718'_706m..berhenti rehat..budak2 sebok datang, muke semua xnak mcam capt lak, anak capt ngan owang asli kot…hahhahaha..kat sane ade uma nga jamming, abes 1 kg bergeme…tapi best gak layan..mate tercari2 ne tau ade anak dare y cun…leh gak jdi penyejuk minda..hahhahahhaha=D

1257pm
gerak ke rumah tok batin..borak..layan dangdut..bergambo..

0107pm
naek bukit sikit je..pastu..downhill!!!

0114pm
sampai kat highway..tunggu fahmie jap..

0118pm
fahmie sampai..terus gerak ke tempat parking kete....gerak ke tempat basuh beskal(tmpat orang asli cuci moto)
syam belum sampai..hujan gerimis..
0300pm
siap kemas..makan (nsi, magi, sardine – kegemaran)..parking kete..syam still ag tak sampai..tepon xd line..gerak bawak kete ke atas(batam)..
bile ade line tepon kat Batam..tepon n tunggu syan kat bus stop..hujan makin lebat..

0355pm
syam sampai ngan suar pendek n sweater, fahmi xngaku adek,hahhahaha..bagi baju hujan kat die n dia jdi rider terus…

0455pm
gerak turun..ke arah raub pahang...

*Pada hari yang sama untuk syam..

0915am
tolak beskal capt naek ke berincang...lalu short cut..nasib bek tak bape jauh..

1030am
sampai berinchang..kat depan masjid.. akak yang jual kueh kat tepi mesjid uh tengokkan je..mesti dye pelik coz cume sorang
selalu berempat..berkemas..tuka baju

11.00am
drive kete capt ke exit trek(pos mensun)..

1150am
sampai kat kedai runcit india yang kami rest semalam..
jalan depan sikit..ad perkampungan kecik..tumpang parking kat sini..
cari tunggangan ke berinchang..tahan budak naek moto g kedai..
dye tale anto..tapi kawan dye ad ngan cuci moto..nak ke kg Raja..satu jalan je ngn brinchang..
mmg smart,,panther puteh..kalo capt naek ex5 dah laju..kalo panther..mesti masyuk..
harapan...ngan takde brek..rantai longgar..singgah bengkel 2 kali..
mase nie dye cite dulu mase bawak moto rentas sungai 1st yang kiteorang lalu..mereka mengikat motor kat kayu buloh..
mmg betul2 terbaik dorang nieh..
moto mmg agk tidak meyakinkan..bearing sport rim dah tak berfungsi..elak jem je..syam stop kat bengkel nieh..bagi gak kat
owang asli nie singgit..naek lori kecik sampai petronas Renglet,tunggu tepi jalan menagih tumpangan…

0215pm
dapat tumpangan..lelaki cina kacukan jepun..mate sepet..haha
berbual jap..bawak kete macam celake laju..dye membesar kat cameron..sekali datuk dye yang control piping satu cameron..
cucu owang kaye upenye..ceh..!tapi baik hati..penah ade awek melayu lagi..


0325pm
gerak turun bawak moto..hari hujan..licin..xle nak laju

0350pm
isi minyak kat Brinchang

0355pm
sampai kat bus stop Tapah..jmp kengkawan yang len..meneruskan perjalanan ke arah Raub pahang
dalam perjalanan..bunyi tayar terhimpit..so..fahmie volunteer nak naek moto ngan sym(tahu plak dye berat)..ha2
jalan cikit still ag bunyi..masing dah risau..sampai ke KL nieh..wawan cakap ad prob ngn tayar..capt dah menyesal coz dye cakap sebelumnye..
capt x caye kalo tak sayang krete..nanti krete merajuk..haha
baru perasan tayar belakang belah kiri..skru longgar..nasib bek lperasan awal..kalo tertanggal tengah jalan..
tak ke masuk media menggantikan tajuk kemalangan maut bas membawa orang thailand..ramai yang maut....Alhamdulillah kami sedar awal..
0500pm
Solat asar& zuhur kat pos belum…syam beli roti, kelaparan sungguh beliau….
Jalan Cameron – pos belum  nie jalan baru..besar tapi byak tanah runtuh…belum diwartakan lg..so, tiada kepastian untuk keselamatan…kami tawakal je lar coz hujan, bahaye kalu nak turun tapah n jauh nak naik simpang pulai…

renglas_29dec_0933am
N04°26.985'
E101°34.706'
251m

Brinchang_30dec_
N04°25.369'
E101°70.647'

Telanuk_29dec_.946am
N04°26.829'
E101°34.39o'
271m

Air terjun_30dec_0135pm
N04°25.465'
E101°31.225'
574m


Habu_30dec_0924pm
N04°26.558'
E101°27.369'
1067m

6.00pm
solat kat Raub..
meneruskan perjalanan ke arah KL
solat maghrib kat mesjid(xtahu..lupe name tempat..hu2)
beli burger 4 biji..Rm 1o..menyesal..baek makan nasi ngan megi..haha
wawan tuka ngan syam..wawan rider lak sampai kl..

mencari karak highway..tersalak masuk simpang terus ke karak..terpakse
patah balik dalam 30 mnt..wawan dah hampeh..haha
lalu simpang ke arah Genting highland..kat sini downhill..capt tak masuk gear..pakai inertia je..fahmie ngn syam
menghayun badan kat dalam kete..dapat gak potong 3 biji kete..stail gitu..jimat minyak
sepanjang perjalanan memekak je..isi minyak kat roundboard pertemuan highway..
menuju ke arah FRIM..teva(owang yang ingin kami jumpa) cakap..cari sign board batu caves dulu..
terlajak simpang..takle nak U Turn..fahmie mengawal lalu lintas..undur..jaoh gak..dalam 100m..wat U turn kat trafic light..
orang len hon ..wat tak tau je lah..haha..lepak kat depan FRIM..tunggu teva..tak sampai 5 minit dye sampai
g makn..cite pengalaman..teva belanje..alhamdulillah,murah rezki..

tak tahu nak tido mane..member teva ade bagi kunci uma..da takde destinasi laen..uma kawan teva je lah yang ad..
tido kat sini lepas parking kete kat petronas...

31 dec 2010

08.00am(maybe)
turun kat petronas..jmpe brader najib..wawan knal bro nieh kat blog..brader nie lak bawak adaptor..so..
pinjam je lah..senang citer..bawak kete g parking kat depan FRIM..fahmie ngn syam bawak beskal..
sume g makn kat kedai makan kat depan FRIM..pastu get ready kat depan FRIM..tukar tube tayar capt..

0950am
gerak mengayuh dari depan FRIM..masuk ke dalam..menuju ke Banglo Teva..haha

0955am
cek balik tayar capt..capt lak nak g toilet..

1010am
bergerak kembali mengayuh ke banglo Teva..

1015am
sampai depan banglo..teva keje kat sini..ape lagi..uphill sekajap..mencari2 trail yang baiek2..

1045am
pam angin basikal capt algi..berat sungguh capt nieh...!haha

1103am
penat da uphill..meh tolak ramai2..!
jmp balik bro yang bagi pinjam adaptor..die kate banyak trail kat sini..

1130am
sampai puncak..mencanak gile..ade 2 tangki air kat sini..amik pic kat sini..

1230am
turun bukit..capt jatuh lagi dalam sesi penggambaran, salahkan fahmi, walhal dia y kekurangan skill..hahahaha=D
turun sampai kat depan tasik..lepak dok bual2 kat sinimenghormati waktu solat jumaatwalaupon xpegi semayang jumaat..
kami bermusafir..he2..

0130am
gerak balik naek trail yang kami turun tadi..tanak 30 darjah lak..
wawan tertinggal beg kat bawah..padan muke...!..haha
capt pam angin lagi kat astas nieh..name port nieh matahari..mmg nampak view KL..smart gak..
pusing2 jmp trail kasturi(name trail melambangkan something yang harum,but aku lupe..ha2
wat klip video kat sini..



0300pm
sampai depan uma banglo teva..tapi janji nak jumpe kol 03.30pm...dengan bekalan air dah takde
sambung uphill..dwmhill..saje2 naek atas tangki Syabas..uncle cine yang kami tanye cakap..ade jalan kat atas uhh..
mmg mencanak gile..
syam tolak je kot..haha..sampai tangki Syabas..mmg puas hati untuk sementara..ingatkan da paling atas..
ade lagi jalan yang lebih atas..ingatkan downhill..huh..wawan kat depan saje je jerit downhill..padehal xd pon..
sampai port yang mmg kene angkat beskal..ade tangge tanah..mmg mencanak...sampai atas..jmpe Trail PACAT..
mmg SYABAS la sape yang sampai atas nieh..haha..trail yang sibuk diperkatakan di internet..
amik pic banyak gak kat sini..
fahmie jalan depan..wawan follow..syam plak baru turun x sampai 5 meter dah tergolek 2 kali
(dalam hati..mmg pacat lah trail nieh)..haha
jalan depan sikit dah elok da...laju je downhill..yeah!

0340pm
habis suda downhill..best2!..sampai la depan banglo teva balik...wat cooling down version baru by fahmie..agak seksi gak pergerakan..mane nntah blajo..
capt ngn wawan g cari air ngan roti..mmg kelaparan mase nieh..

0500pm
gerak g air terjun..yes..!..time penat2 nieh mmg best kalo dapat air terjun..haha

0530pm
kete xd bateri..haha..ad uncle nak tolongpakai jumper....tapi tak berjaya..meh la tolak ramai2..!
kete dah parking..teva masak ngan fahmie..yang len basuh beskal..
makan...solat asar kat tegah2 padang kat c2..semua nak pandang, kecoh tol..huhu….

07.00pm
nga kemas2..ade bro suggest join dorang sambut new year kat atas bukit lepas kayuh..
kami x decide ag..

0715pm
maghrib suda..tyme semayang kat sini..ad hanjing lalu lalang..nasib bek x kaco..kalo x..jadi barbeque anjing nieh..haha


0725pm
ad babi lalu lalang kat tepi tong sampah..amik pic beliau..haha
Decided..!..malam nieh sambut new year kat sini..nampak view KL katenye..join2!

0750pm
lampu kete lak xhdup..mmg bermalam kat sini la jawabnye..tayar beskal capt flat lagi..haha..berat toll...!

0820pm
lepak2 bawah lampu tepi jalan ngan teva..syam tertido kat sini..haha
bincang2 plan untuk malam nieh..

0832pm
tak tahu nak wat ape..ngantuk +penat..kaki wawan sakit lak..xle kayuh malam nieh..
xsure lagi malam nieh nak tido mane..

0840pm
gerak g parking kete..wawan ngan teva sambut new year kat luar..syam fahmie nagn capt nak kayuh...

0910pm
gerak g sekolah rendah kat FRIM nieh..nak jumpe brader2 yang ajak kami..
bual2..beskal dorang tanak macam stail lak..sume brand2..terase kecil lak kami nieh, capt memang kecik..hahahhahahahha..
capt pulangkan adaptor tyme niehh..

1010pm
dah cukup forum..gerak naek ke puncak..lampu dorang dah macam sportlight..terang gile babeng...
mencanak gak kayuh ngn golongn veteran nieh..gempak gak stamina dorang...
uphill lagi..!best2

11.40pm
beskal veteran(name die pau)..ad prob..repair jap..gune tools fahmie..dowang dok puji kami sume lengkap..
belum kuar GPS lagi, terkedu punyer dorang..hahahahha(gelak bangge)

11.55pm
sampai destinasi..name location nieh bukit putus..kami x lalu siang tadi..coz trail nieh ke kanan..kami amik kiri..
due2 jalan sampai puncak gak..sekarang nieh x sampai puncak lagi..tapi view mmg terbaekkk!..nampak KLCC..KL..
mmg romantik gilerrr!..amik pic ramai2 sebagai kenangan..bunge api kat seluruh KL nampak dari atas nieh..

1220am
downhill!
orang yang kat depan lampu die mmg terang..kami ccuk saja...haha

1225am
g lepak mamak..bual2..kongsi pengalaman..kami tertinggal trail dream...bro nieh suggest kami g trail nie jap
sok sebelum balik...

0140am
gerak balik FRIM..bro nieh g tolong settlekan ngan pak guard tempat tido kami..kat mesjid..
sampai kat kete..tak lame wawan nagn teva sampai...
ramai2 gerak ke masjid..tido sini..mmg terbaekk!ade alas karpet lagi..

0243am
sume dah tido tyme nieh..turn aku sebagai penulis nak tdo...
01 jan 2011

0630am
selesai dah solat...masih ngntukk..dapat tido lagi mmg cun..tapi orang pulak ramai..segan..hu2

0937am
tau2 terbangun mase nieh..nntah bile tertidonye..hu2, mesti ramai dok intai kami tidok..hahhahhaa
mmg lena lah tido di rumaNya..prepare nak g kereta balik..

1112am
siap berkemas...ramai2 tolak kreta..nak gerak g bengkel..

1130am
kete mati lagi depan FRIM..g tolak...n then mati lagi..macam big je prob..gaye mati cam prob engine...
pakcik kat sini cakap minyak habih la...nntah hape2..
ingat kami budak2 ape tak reti terget minyak...ternampak bengkel kat sebelah je
alhamdulillah...dekat je bengkel uh..

1208pm
lepak lagi kat depan bengkel uhh..nasib bek bukan prob engine..alternator kete nieh rosak..
nasib bek bateri x weak tyme kat cameron..

0120pm
kete settle...

0136pm
plan nak g PCP kat putrajaya...tapi lambat coz kete rosak..wawan balik melaka lepas nieh..
tinggallah fahmie,capt,syam ngan teva...
kol 5.30 karang nak jumpe dak2 laen kat R&Rsenawang..
so..lets mandi2 bebehh!

0159pm
pot mandi sume penuh..fahmie ngan capt g cari makn..
syam lepak ngan teva

0215pm
jumpe port yan sesuai..bentang ground...mandi...masak...mandi...makan..haha
teva ade keje cikit..so die join kejap je..bertiga lah makan kat sini

0340pm
solat & bersiap..baru perasan time nak punggah frame beskal..2 frame beskal kat belakang uh berat giler...

0420pm
gerak ke Senawang dari FRIM

0437pm
lalu depan batu caves..nampak tangga dari jauh..kalo dapat downhill kat situ cam best..hu2
patung emas die beso giler..kalo dapat paling kurang pon kuku patung uhh..jual..pocik kayooo!!
haha, mengidam nak climb kat cni…1st plan xjadi…

0425pm
nampak couple2 bergotongn naek moto ngah panas..pmpan pakai short kat belakang..agak gelap gak..
leh lawan orang asli yang kami jumpe kat Cameron @wawan y kami jumpe kat air keroh,melake..kakkakakka

0612pm
sampai exit senawang..jumpe kak yanti ngan kak iza(penjaga tol)hu2..hampeh dia xbg pon num phone..
wat U turn..gerak ke arah R&R senawang

0625pm
hentisn senawang..lepak2..tunggu dak2 yang len sampai..mencanak gak tunggu..bual2 pasal zaman sek..haha

0745pm
member2 yang len sampai..solat maghrib kat sini
tunggu sampai forum dah cukup n gerak

0830pm
kuar exit pedas linggi..menuju ke lubuk petai..sebelum uhh..g makan jap..namez payung makan..sekali bukak payung pasar tani..haha

1030pm
sampai depan lubuk petai..xd parking coz laluan lori yang kami nak parking..len la kalo dah x sayang kete arn..leh je parking..
deal elok2 ngan pak guard..setle parking..pak guard uh xpakai baju,kaen pelikat je..haha
die cakap ramai mat pi kat dalam uhh..kene la hati2..najib bagi sedikit taklimat n bace doa..

1111pm
jalan kaki masuk..fahmie dok belakang sekali..bawak parang..scary..hu2
kalo jalan kaki siang hari dalam 20minit je..

1125pm
stop..jalan mati..kene patah balik dalam 5 minit n amik simpang ke kanan yang kami terlepas..

1145pm
sampai destinasi..pasang fly n ground..wat barbeque..team epic lak kene wat unggun api..tanak beso lak kan api nieh..
name pon unggun api..hu2..bual2 +tido..0130am
02 jan 2011

0650am
solat suboh..pastu sambung tido..

0900am
wat sarapan..najib yang rajin wat sarapan..pastu sarapan bersame..makan ubi rebus..sedap..nagn cengkodok abang najib..haha

1000am
prepare wat flyin fox..tanak tinggi lak...berdebar di hati..hu2

1120am
rehat..makan nasi goreng..capt yang masak..

1145am
sambung pasang flying fox..

1215pm
stat men F.fox..best gilerr..macam2 gaye ade.style commando..paling stail superman..haha

0300pm
start makan tengah hari..

0330pm
sume nak g mandi..yes!!

0443pm
gerak keluar berjalan kaki...

0500pm
sampai kete..bersiap kat sini kejap..

0550pm
lepak kat warung kak long..Najib wat suprise..dah nak kawen upenye...night walk,rentas lurah n daki gunung berkembar sorang2 la die pasni..hahaha

0630pm
najib anto din n wark yang nak balik jb ke seremban..syam still naek kete najib..capt ngn fahmie follow..

0715pm
stop kat nilai..punggah barang yang ade kat kete najib..Frame beskal..tidak tertinggal megi..haha

0740pm
gerak menuju ke bangi..

0800pm
g makan ngan akak fahmie kat bukit seri mahkota..kesian capt senyap je tyme nieh, so cepat2 kami blah..hu2
makan2..menuju bandar baru bangi..

0930pm
sampai kolej Syam..punye lah panas bangi nieh...x banyak citer..tido..haha


03 jan 2011

1100am
gerak dari MFI menuju ke PCP..

1135am
amik pic kat putrajaya..

1149am
jumpe signboard kat taman cabaran..tanak stail lak name..name kat internet Putrajaya Challange Park..he2]
cakap la taman cabaran..senang sikit nak cari..

1155am
sampai sudah port men climbing..riki2 line..amik pic..jadi pelawat je hari nie coz kami nak men beskal..

1227pm
blah dari port climbing..

1229pm
sampai kawasan sukan luncur..men beskal pon kat sini sebenarnye,,kalo nak sewa..Rm20 for 3 hours..not bad la..
tapi kami bawak beskal sendiri..he2..tak perlu bayar..

0130pm
start men kat taman cabaran nieh..

0150pm
sampai port view putrajaya..cun gak tempat..

0155pm
sampai check point..masuk trek 5..masyuk gile..rest jap..masak n makn, layan gile mcam berkelah kat puncak bukit....

0230pm
memulakan kayuhan semula..

0300pm
trail 7..cam celake best..fahmie ngan capt jatuh..rehat jap kat pondok coz hari hujan..
syam jatuh gak sebelum nieh kat trail13

0350pm
start balik trail 16,5 and 7..layan gilerr..
capt tegolek lagi, fahmie n hisyam berjaye menerbangkan diri…tanye capt, dia xmau buat lg dah, kaki mengeletar kate yer…hahhahahha

0430pm
kuar dari trek pCp..basuh beskal..

0450pm
gerak ke surau al hidayah kat presint 5,solat kat sini..

0539pm
menuju ke semenyeh..nak ke bukit Broga..men beskal kat sana lak..tanye uncle kat tepi jalan

0624pm
damn semenyeh..!jalan xletak signboard..jam mengalahkan KL…

0645pm
jumpe simpang ke bukit Broga..yeah..! depan rabbit farm..kaw parking xnak besar lak..kalah shoppingmall..
patah balik..rase kelaparan lah pulak..patah balik..amasuk University of Nottingham..makan shopping n solat kat sini..

0755pm
parking kete kat sini..
prepare bebarang kat sini..

0835pm
gerak dari U of Nottingham..capt cari battery head lamp..

0900pm
belagak mcam student, melepasi pondok guard ngn selamat...

0920pm
sampai parking bukit broga..

0930pm
bawak naek atas cam cilake ponatnye

11.15
Tibe kat kaki puncak broga, xnak macam mencanak lak..baik lar beskal bukan full sus…kalau x memang dah  lyan puncak broga pagi nih.hahahhahahah
Sampai puncak, perghh sweet giler pemandangan n panorama, tau memasing bawak awek naik sini..hahhahahahaha..fahmi masak maggi n kitorang main daun jap..minum nescaffe y paling sedap kat dunia..hhahahah
1.00
Kami bertiga tidur di celah batu….dah kate dah, kalu bwak awek kan best….hangat cket lar mlam kami malam tuh..hahahhaa


04 jan 2011

0722am
berkemas, bergambar, borak2 ngan brader broga…diorang memang respect r coz kami lar y 1st dia tau naik bawak beskal..

0730am
layan down hill – best giler…wawan mesti jelez giler baby punyer..hahhahahha
yeah!!

0805am
kene tahan guard tyme nak msuk..guard speaking lagi..cakap ngn orang melayu tanak cakap melayu..dia tanye memcam kat capt..fahmi wat xtau jer…siot..

0847am
betolak pulang selepas menampal cukai jalan..haha

1100am
betolak dari restoran jejantas ayer keroh..isi minyak..amik pic ngan wak segan..haha
sepanjang perjalanan bernyanyi...
12.30 pm
Hantar hisyam kat air hitam..
1.30
Selamat tiba di UTM

alhamdulillah..segala dugaan dapat kami hadapi ngn tenang dan bijak..
pengalaman di cameron mengajar bahawa maut leh datang pada bila2 mase...epic kali ini benar2 memberikan seribu satu kenangan kepade kami semua…..
thakz to ALLAh kerane menjage keselamatan n merahmati kami disepanjang XPDC ini…byak betol nasib baik yang menyebelahi kami…alhamdulillah =D

5 comments:

wawan said...

woi da la ponteng sembahyang jumaat.haha

ekOnE said...

nk menagis aku bace....woi ade bran jom laaa..bulan 5!!

(^_^) said...

like2..
menarik cite korg.
*wlupon ak xbce abes ag coz pnjg ngat..hehe ;p
tp da dgr fahmi cite da sket2..
nasib3!
congratez yup :)

jenanese said...

lu punya log dah cun dah..cerita mantap, jalan cerita ok..tanda bacaan pun betol,

tapi fakta biar betol bro..lubuk petai..bukan lubuk tupai. sia-sia je aku ajar pakai gps..

fahmie said...

isyh..cane lah boleh salah fakta nih....

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails